lørdag 16. april 2011

Var Tunguska-katastrofen et UFO-krasj?

Den 30.juni 1908 skjedde det noe i Tunguska i det sibirske høylandet som mest av alt må ha fortonet seg som litt av en apokalypse. Det skjedde en voldsom eksplosjon et stykke over bakken. Alle trær i en omkrets på over 30 kilometer ble blåst overende. Så sent som i 1960 kunne man fortsatt observere de voldsomme virkningene eksplosjonen hadde på omgivelsene og det var mulig å se de forkullede restene av trær fra luften. Mange av dem hadde fått hele barken slitt av. Øyenvitner og folk som bodde i området da katastrofen inntraff kunne fortelle at de like før eksplosjonen hadde sett en ildkule som kom farende over himmelen, så kraftig og så lyssterk at den fikk selv sollyset til å virke mørkt. Mange beskrev det som en søyle av ild som falt mot jorden etterflt av tre eller fire skrall og en knasende lyd. Eksplosjonen hadde en slik kraft at hester som gikk ute 600 km borte ble slått i bakken og en del av innbyggerne i dette tynt befolkede området fikk merkelige brannsår på kroppen. Bonden S.B Semenov som satt på trammen utenfor huset sitt mer enn 60 km borte, fortalte at han hadde senket blikket instinktivt ved synet, og at eksplosjonen medførte at skjorten hans nesten brente seg fast i kroppen hans. Sekunder senere ble han feid av trappen av det voldsomme lufttrykket og ble slått i svime. Da han våknet igjen, hørte han et voldsomt bulder, omtrent som torden. En nabo, P.Kosolopov hadde stått med ansiktet mot ildkulden og ble ikke oppmerksom på noe uvanlig før ørene hans begynte å svi. En tugusisk reingjeter fortalte vitenskapsfolkene etterpå at en flokk på 500 reinsdyr hadde blitt totalt utslettet. I hytta til en annen gjeter var alt brent opp, inklusiv klærne hans.

Ingen forklaring
Den dag i dag finnes det ingen forskere som kan si med sikkerhet hva som egentlig skjedde denne dagen i Tunguska. Flere hypoteser har blitt satt fram, fra meteorittnedslag, kometnedslag, et stykke antimaterie som kom inn i jordatmosfæren, et svart hull og så videre. Et merkelig faktum er at eksplosjonen ikke etterlot seg noe krater, noe som ville ha vært å vente hvis det hadde vært en komet eller en meteor som slo ned. Men noe slikt finnes ikke, bare spor etter en voldsom eksplosjon som mest av alt ligner på en atomeksplosjon. Typisk for atomeksplosjoner er nettopp den voldsomme trykkbølgen og varmeutviklingen. Overlevende etter Hiroshima-bomben opplevde at klærne deres ble brent av og de fikk store brannskader i huden. Senere undersøkelser har også vist spor av radioaktivitet i området. Undersøkelser av variasjonen i jordmagnetismen på den tiden viste også en slående likhet med den virkningen en atomeksplosjon i atmosfæren har. Hvis det var en komet, meteoritt eller et annet himmellegeme som braste inn i jordatmosfæren og traff Tunguskaområdet i Sibir denne dagen, har man med rette undret seg over at det ikke er bevart noen bestanddeler av dette himmellegemet. Så langt er det i alle fall ikke funnet spor av det.

Atomeksplosjon?
Man har derimot funnet bitte små grønne partikler som kalles trinitter. Dette er også et tegn på at det faktisk var en atomeksplosjon. En slik eksplosjon får nemlig jord og støvpartikler til å smelte og danner slike små trinitter, som de kalles. Endringene i plantevekst etter katastrofen er de samme som har blitt observert etter Hiroshima og Nagasaki-bombene. I tillegg peker ødeleggelsene av skogen i området mer mot en intens utstråling fra en atombombe enn fra en vanlig avsviing. I følge to russiske forskere, Alexander Kazantsev og Felix Zigel mener alt dette tilsammen peker i retning av at vi har å gjøre med en atomeksplosjon som inntraff i en høyde over bakken på omlag 3 km. Men hva kan ha forårsaket en atomeksplosjon over Sibir i 1908?
Så hva var det som egentlig skjedde?
Tallrike øyenvitneskildringer forteller at man så en stor, blåaktig, sylinderformet gjenstand med en hale i flere farger etter seg. Vitnene forteller om øredøvende støy, noe som i følge forskerne kan tyde på at farten var moderat, kanskje rundt 2400 km /t. Det ødelagte området har form av en elliptisk kurve og eksplosjonen fulgte med andre ord en bestemt linje. I trinittkulene har man funnet metallfragmenter som trolig må stamme fra selve gjenstanden.

UFO-teori
Alle disse kjensgjerningene har ledet to britiske forfattere, John Baxter og Thomas Atkins til å trekke følgende konklusjon: Den 30.juni 1908 styrte et ukjent romfartøy i vanskeligheter mot jorden for å prøve å lande. Etter at det hadde kommet inn i jordatmosfæren, gjorde det en stor bue og gikk inn for landing. 3000 meter over bakken inntreffer imidlertid et totalt havari. Oppvarming av kjernefysisk drivstoff over kritisk terskel, fremkalte en atomeksplosjon på 30 megatonn som svidde av bakken i en omkrets av 40 km og forbrente mennesker som befant seg 600 km unna. Hvem som befant seg i dette romskipet og hvor de kom fra forblir et mysterium.
Kilde: Verdens uløste gåter, Forlaget Det Beste, 1977

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar